Yoga

Yoga,

 

is een woord uit het sanskriet, wat ondermeer juk, eenheid, verbinden en evenwicht betekent. Bij yoga doe je oefeningen met aandacht en geleid door de adem, waardoor je meer ruimte creëert in je lichaam en geest. Yoga leert je de wervelingen van je geest te beteugelen, waardoor je meer rust en evenwicht in jezelf ervaart. Yoga kent 3 basishoudingen: liggen, zitten en staan. Tijdens een Yogales komen alle drie dan ook aan bod, in verschillende variaties.

 

Hatha,

 

komt ook uit het sanskriet en bestaat uit twee delen. Ha betekent zon. De zon staat voor daadkracht en het mannelijke. 

Tha betekent maan. De maan staat voor creatief, melodie, gevoel en het vrouwelijke.
Met het beoefenen van hatha Yoga creëer je evenwicht tussen je mannelijke en vrouwelijke kant, tussen ontspanning en kracht, je rechter en je linker hersenhelft, je ratio en je gevoel.

 

Saswitha Yoga,

 

is een vorm van hatha-Yoga waarbij het bewuste gebruik van de adem tijdens de oefeningen kenmerkend is. Je leert bewegingen uit te voeren op het ritme van je adem en om in de verstilde yogahouding te komen door je op je adem te blijven concentreren. Met het verstillen van de beweging worden ook je gedachten stiller. Je ervaart dat lichaam, adem en denken met elkaar zijn verbonden. Een Saswitha Yogadocent geeft yogalessen voor elk niveau waarbij alle soorten yogaoefeningen aan bod komen: klassieke asana's (houdingsoefeningen) met variaties, concentratie, meditatie en ontspanningsoefeningen.

 

Verantwoorde yogalessen:

 

Als Saswitha Yogadocent heb ik (Marina) kennis van zaken en kan op verantwoorde wijze yogales geven aan mensen met zeer uiteenlopende mogelijkheden. Of je nu veel of weinig Yoga-ervaring hebt, soepel bent of helemaal niet, Saswitha Yoga is voor iedereen. 

Een Saswitha Yogadocent heeft de vierjarige opleiding voor Yoga en wijsbegeerte gevolgd en voldoet aan de eisen gesteld door de Vereniging Yogadocenten Nederland.